Chelnerii și barmanii din centrul vechi al Bucureștiului vor fi instruiți să reacționeze la codul ”Vreau să vorbesc cu Angela”!
Concret, în cazul în care ești victima unei agresiuni și nu poți suna tu la 112, poți să primești ajutor din partea unui chelner.
Când vine să te servească la masă îi spui discret: ”Vreau să vorbesc cu Angela”, iar el știe că trebuie să anunțe poliția.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca, spune că în categoria actelor de agresiune intră orice gest nepotrivit care vine chiar și din partea unor persoane cunoscute: „violență, o mângâiere care nu este la locul ei sau o încercare de sărut care nu este la locul ei.
Potrivit statisticilor internaționale peste 60 la sută dintre victimele unui viol sunt agresate de cineva pe care îl cunoșteau.
Reprezentanții Poliției Capitalei transmit că folosirea codului de siguranță ”Vreau să vorbesc cu Angela” nu înlocuiește linia de urgență 112.
”Vorbește cu Angela” a apărut prima dată în Marea Britanie în 2016, iar apoi s-a extins în alte 16 țări din Europa și a fost folosit chiar și în Australia și a dat rezultate.