Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ. Asta înseamnă – spun specialiștii de la Serviciul European pentru Climă Copernicus – și mai probabil ca acest an să devină cel mai cald înregistrat vreodată de omenire. Sunt depășite astfel toate recordurile stabilite la nivel global nu mai devreme de anul trecut, scrie europafm.ro.
Pe scurt – vara fierbinte din România a avut episoade lungi de caniculă și fenomene meteo extreme. Poate cel mai important a fost cel de la sfârșitul verii, de pe litoral, când localități și plaje au fost inundate.
Bogdan Antonescu, fizician specializat în fizica atmosferei: „Este pentru prima dată în România când putem să spunem că avem un fenomen care a fost puternic influențat de schimbările climatice”
„Intensificarea lui a fost mai mare datorită schimbărilor climatice”, a explicat Bogdan Antonescu, fizician specializat în fizica atmosferei.
Astfel de fenomene vor deveni frecvente în anii următori. Cum ne putem pregăti?
„Să avem prognoze mult mai bune decât în prezent, să luăm în considerare și când construim, dezvoltăm orașe, de exemplu, pe partea de canalizare. Ar trebui să fie cumva și o educare mai bună a populației, pentru că populația în general nu știe ce să facă atunci când avem, de exemplu, o tornadă”, a mai spus Bogdan Antonescu.
Pentru ca anul 2024 să nu devină cel mai cald din istorie, trebuie să asistăm la o răcire foarte semnificativă a vremii în următoarele luni – spun specialiștii de la serviciul european pentru climă Copernicus. Tot ei au ajuns la concluzia că este puțin probabil.
sursa foto: Shutterstock