O echipă de oameni de știință a făcut o descoperire remarcabilă pe insula indoneziană Flores, găsind fosile rare ale unei specii umane antice, cunoscută sub numele de Homo floresiensis. Studiul, publicat miercuri în revista Nature Communications, oferă noi perspective asupra evoluției acestei specii minuscule de hominizi, supranumite „hobbiți” datorită staturii lor mici.
Fosilele includ un os de la nivelul membrelor superioare, incredibil de mic, cu o vechime de 700.000 de ani. Aceasta fosilă provine de la cel puțin trei indivizi care aveau maxilare și dinți mai mici decât cele ale Homo floresiensis descoperite anterior în peștera Liang Bua din vestul insulei. Acești hominizi timpurii predată cu aproximativ 650.000 de ani fosilele din Liang Bua.
Analiza fosilelor, în special a humerusului, sugerează că înălțimea acestui hominid era de circa 100 de centimetri, cu 6 centimetri mai puțin decât înălțimea estimată a scheletului descoperit în Liang Bua. Adam Brumm, coautor al studiului și cercetător la Centrul australian de cercetare privind evoluția umană din cadrul Universității Griffith, a declarat că acest os de braț superior este cel mai scurt din istoria fosilelor de hominizi, confirmând astfel ipoteza că strămoșii lui Homo floresiensis aveau o statură extrem de mică.
Doi dinți descoperiți în situl arheologic prezintă dimensiuni mici și caracteristici similare cu specia Homo erectus de pe insula Java. Această similaritate sugerează că Homo floresiensis ar putea să fi evoluat din Homo erectus, care a rămas izolat pe insula Flores, suferind o reducere dramatică a dimensiunilor corporale de-a lungul timpului.
Descoperirea fosilelor de Homo floresiensis aduce o contribuție semnificativă la înțelegerea evoluției umane, în special în ceea ce privește adaptarea hominizilor la medii insulare izolate. Povestea evolutivă a acestei specii rămâne în mare parte necunoscută, însă noile fosile sugerează că „hobbiții” au apărut în urma izolării unui grup de Homo erectus pe insula Flores, cu aproximativ un milion de ani în urmă.
Descoperirea fosilelor de Homo floresiensis pe insula Flores reprezintă un pas important în studiul evoluției umane. Analiza acestor fosile oferă indicii prețioase despre adaptările și evoluțiile hominizilor în medii izolate. În timp ce multe aspecte ale istoriei evolutive a acestei specii rămân necunoscute, cercetările continue vor aduce cu siguranță noi informații și perspective asupra originii și dezvoltării hominizilor în Asia de Sud-Est.
sursa foto: Shutterstock