Tinerii care împlinesc 18 ani pot călători gratis cu trenul în Europa, prin DiscoverEU. Condițiile ce trebuie îndeplinite

CoolNews, NEWS
share

Permisele de călătorie oferite de Comisia Europeană la această rundă DiscoverEU vin în completarea celorlalte 35.000 de permise acordate în luna aprilie a acestui an, însumând un total record de 70.000 de permise de călătorie acordate în 2022.

Pentru această nouă rundă, tinerii din România pot aplica pentru unul din cele 1.467 de permise de călătorie alocate la nivel național. Tinerii eligibili se pot înscrie accesând Portalul European pentru Tineret.

Pentru a intra în posesia unui permis gratuit de călătorie, ei trebuie să completeze corect formularul de înscriere, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere și să răspundă la un test cu răspunsuri multiple despre Uniunea Europeană în general și despre inițiative ale UE care vizează tinerii.

O întrebare suplimentară îi va invita pe candidați să estimeze câte persoane dintre cele înscrise la această rundă sunt născute într-o zi de marți. Candidații selectați vor putea călători în Europa individual sau în grup de 5 membri, timp de până la 30 de zile, în perioada 1 martie 2023 – 29 februarie 2024.

Aceștia vor beneficia, de asemenea, de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile. Includerea socială este o prioritate a programului Erasmus+. Participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate pot, în cadrul DiscoverEU, să fie însoțiți în călătoriile lor. În afară de costurile de călătorie, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar.

Context
Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, ca urmare a unei propuneri din partea Parlamentului European. Inițiativa a fost integrată oficial în programul Erasmus+ 2021-2027.
Din 2018, peste 750.000 de tineri au aplicat pentru 165.000 de permise de călătorie disponibile. La rundele anterioare au candidat peste 18.500 de tineri din România, dintre care 6.600 au primit un permis de călătorie.

Conform ultimului sondaj realizat de Comisia Europeană, 66% dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul din țara de reședință. Pentru mulți, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene. De asemenea, le-a îmbunătățit abilitatea de a comunica într-o limbă străină. Două treimi au spus că nu
și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP, instituția care implementează programul Erasmus+ în România, sprijină călătorii români DiscoverEU, prin punerea la dispoziție a mai multor resurse digitale de învățare și informare pe Eurodesk.ro și prin menținerea comunicării cu aceștia printr-un newsletter dedicat.

De asemenea, ANPCDEFP încurajează tinerii români care câștigă un permis de călătorie să se implice activ în grupul oficial de Facebook DiscoverEU – Romania, o comunitate online în continuă
creștere.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Salamul de Nădlac a intrat în procesul de recunoaștere europeană. „Nu are rețetă, are gust”...

Salamul de Nădlac este pe drumul recunoașterii europene. Produsul a intrat în procesul de înregistra...

Tot mai mulți tineri preferă să vorbească prin mesaje, nu la telefon. Care este cauza

În era digitală, comunicarea a evoluat semnificativ, iar tinerii de astăzi par să prefere mesajele t...

Cum ne-a ajutat uniunea europeană de-a lungul timpului

Uniunea Europeană (UE) a avut un impact profund și pozitiv asupra vieții cetățenilor statelor membre...