Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) a lansat recent Indexul de Atractivitate Urbană, un studiu care oferă o perspectivă asupra atractivității celor 41 de municipii reședință de județ din România. Realizat pe baza unui sondaj online derulat în perioada aprilie-mai 2024, studiul analizează percepțiile a 1.200 de respondenți, atât rezidenți, cât și non-rezidenți. Indexul măsoară atractivitatea orașelor din două unghiuri principale: intenția de mutare și percepția calității vieții.
Conform acestui index, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România, urmat de Cluj-Napoca și Oradea. Top 10 este completat de Sibiu, Timișoara, Constanța, București, Iași, Alba Iulia și Piatra Neamț. Studiul a reliefat faptul că orașele percepute ca fiind atractive pentru mutare sunt și cele în care calitatea vieții este considerată ridicată.
Un aspect interesant al acestui studiu este importanța relativă a diverselor factori în determinarea atractivității unui oraș. Oportunitățile de petrecere a timpului liber au fost identificate drept cel mai important factor, depășind chiar infrastructura sau piața muncii. Acest rezultat reflectă o schimbare de percepție, în care locuitorii acordă o atenție mai mare nevoilor emoționale și sociale, nu doar celor economice.
Florian Filat, directorul executiv al IOV, a subliniat că aceste tendințe sunt în concordanță cu rezultatele anterioare ale Indexului de Performanță Urbană. El a evidențiat legătura strânsă dintre percepția publicului și datele obiective privind performanța orașelor, subliniind importanța investițiilor în facilități culturale și recreative pentru atragerea de noi locuitori și consolidarea calității vieții.
sursa foto: Shutterstock