Se întorc aurorele boreale. Când și de unde se pot urmări

CoolNews, NEWS
share

Noi aurore boreale vor lumina cerul nopții datorită furtunilor solare care se îndreaptă spre Pământ. Administrația Națională americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) a anunțat că furtuni geomagnetice ar putea avea loc începând de marți seară și până joi, provocând manifestări spectaculoase ale aurorelor chiar și la latitudini mai joase.

În luna mai, planeta noastră a experimentat cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele două decenii, cu aurore boreale vizibile în Statele Unite, Europa și Australia. Aceste furtuni solare au fost însoțite de ejecții de masă coronală (CME), fluxuri de plasmă energizate care ajung pe Pământ după câteva zile.

Interacțiunea particulelor de plasmă cu câmpul magnetic al Pământului produce aurore boreale, fenomene luminoase ce apar ca niște perdele ondulate și colorate. În prezent, patru CME se îndreaptă către Pământ și urmează să ajungă marți și joi, conform NOAA. Cea mai intensă activitate geomagnetică este așteptată marți, cu o furtună geomagnetică de categoria 3. Furtunile din luna mai au atins nivelul maxim de categoria 5.

NOAA a precizat că aurorele boreale vor putea fi observate în Canada și în statele nordice ale SUA, iar cu puțin noroc, și în nordul Europei, inclusiv în Anglia, Germania de Nord, Țările de Jos și Belgia, conform SpaceWeatherLive.

Fenomenele CME nu produc doar aurore boreale, ci pot afecta și rețelele electrice și de telecomunicații. Activitatea solară se află aproape de maximul ciclului său de 11 ani, denumit „maximum solar”, care este așteptat între sfârșitul anului 2024 și 2026.

Când particulele energizate ale vântului solar întâlnesc câmpul magnetic al Pământului, ele sunt accelerate către polii magnetici, explicând de ce aurorele sunt frecvente la latitudini mari. CME-urile puternice pot aduce însă aurorele la latitudini mai mici.

Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată, cunoscută ca Evenimentul Carrington, a avut loc în septembrie 1859. Aceasta a provocat supratensiuni electrice în liniile telegrafice suficient de mari pentru a aprinde echipamentele. Fenomenul rămâne un punct de referință pentru impactul furtunilor solare asupra tehnologiei umane.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Aurora boreală a ajuns în România! Poate fi văzută și în această seară

Aurora boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoa...

INSTAGRAM: O româncă a avut cel mai urmărit video din lume timp de 4 zile. A depășit-o pe Kylie Jenn...

O româncă a avut cel mai urmărit video din lume timp de 4 zile, pe instagram. A depășit-o chiar și p...

Cerul Norvegiei a avut parte de o auroră boreală spectaculoasă

Cerul Norvegiei a avut parte de o auroră boreală spectaculoasă, surprinsă în imagini de oamenii care...