
De Ziua Femeii, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat o serie de informații inedite despre femeile din România, evidențiind aspecte demografice, sociale și economice.
Mai multe femei decât bărbați, cu o excepție
În România, femeile sunt majoritare, reprezentând 51,4% din populația rezidentă. Ponderea acestora este mai mare în mediul urban (52,8%) decât în cel rural (49,8%). Totuși, Vaslui este singurul județ unde bărbații sunt mai numeroși decât femeile.
Vârsta și speranța de viață
Femeile din România au, în medie, 44,3 ani, cu 3,6 ani mai mult decât bărbații. Speranța de viață la naștere pentru femei este de 79,16 ani, fiind mai ridicată în mediul urban (79,98 ani) decât în cel rural (78,08 ani).
Fertilitate și natalitate
În 2023, rata natalității în România a fost de 8,4 născuți-vii la 1000 de locuitori, peste media UE de 8,2‰. Cele mai mari rate de fertilitate s-au înregistrat în Suceava, Sălaj și Ialomița, în timp ce Mehedinți, Gorj și Ilfov au avut cele mai scăzute valori.
Căsătorii și divorțuri
În 2023, rata nupțialității a fost de 5,1‰, iar cea a divorțialității de 1,04‰. Cele mai multe căsătorii au avut loc în august, iar cele mai puține în decembrie. Vârsta medie la căsătorie pentru femei a fost de 31,7 ani, iar la divorț, de 41 de ani.
Ocupațiile femeilor
42,9% din populația ocupată este feminină. Cele mai multe femei lucrează în domenii precum educație, sănătate, servicii și administrație publică.
Aceste date oferă o imagine detaliată despre rolul și evoluția femeilor în societatea românească.
sursa foto: Shutterstock