Toamna aceasta, putem învăța din înțelepciunea bunicilor cum să economisim și să risipim mai puțin alimente, inspirându-ne din tradițiile lor de a pregăti cămara pentru iarnă. Banca pentru Alimente Cluj ne sugerează câteva obiceiuri simple, dar eficiente pentru a valorifica mai bine ceea ce avem.
De exemplu, zațul de cafea poate fi un îngrășământ natural pentru plante, iar pâinea uscată se poate transforma în pesmet pentru diverse rețete. Din resturile de legume putem pregăti supe gustoase, iar fructele mai puțin aspectuoase devin ingrediente perfecte pentru gemuri și dulcețuri. Astfel, alimentele care în mod normal ar fi aruncate pot fi reinventate într-un mod creativ și util.
Un alt sfat al Băncii pentru Alimente este să congelăm ierburi aromatice, precum pătrunjelul, mărarul sau menta, păstrându-le astfel prospețimea pentru mai mult timp. Totodată, dacă ai multe fructe sau legume în plus, murăturile și conservele sunt soluții practice și tradiționale de a prelungi durata de viață a acestor produse. În plus, poți adăuga ierburi sau condimente precum ardei iute pentru a da un gust aparte preparatelor tale.
Nu în ultimul rând, putem transforma gătitul în familie într-o activitate plăcută – o “sesiune de murături” sau “dulceață party” poate fi o modalitate de a aduna prieteni și familie la un loc, respectând tradițiile, dar și economisind.
Aceste mici obiceiuri tradiționale ne ajută nu doar să economisim bani, ci și să evităm risipa alimentară, un gest esențial pentru sănătatea planetei și pentru sustenabilitatea comunităților noastre.
sursa foto: Shutterstock