De Ziua Internațională a Copilului, „Guvernul Copiilor 3D” va fi lansat în premieră națională. Proiectul reunește 100 de copii români care au fost invitați să își imagineze cum ar arăta țara noastră în următorii 100 de ani, dacă ar fi chiar ei parte dintr-un Guvern al viitorului.
Filmul va putea fi urmărit în cinematografele 3D și 2D din întreaga țară.
În contextul în care țara noastră a sărbătorit centenarul, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani au încercat să descrie România următorilor 100 de ani, cu toate dimensiunile ei: educaționale, economice, arhitecturale, sociale, tehnologice, civice, spirituale, constituționale, ori societale.
Cum percep copiii problemele lumii de astăzi? Cum ar imagina ei alternative sau soluții? Cum ar putea fi arhivate, ascultate și, poate, implementate opiniile lor la nivelul societății? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pentru care găsim un răspuns în cadrul documentarului.
Potrivit copiilor, unele dintre cele mai mari defecte ale societăților de astăzi sunt poluarea, defrișarea pădurilor, depresia, războaiele, dar și obsesia adulților de a face bani. Protagoniștii vin cu soluții urgente, dar și cu viziuni creative care ar putea fi o reală sursă de inspirație pentru decidenții și adulții din zilele noastre.
Tehnica de filmare stereoscopică
„Guvernul Copiilor 3D” este un proiect unic în România, atât ca experiment de imaginație civică, cât și ca abordare cinematografică inovatoare, devenind primul documentar stereoscopic românesc. Această tehnologie este una aparte, întrucât s-a folosit pentru prima dată în lume rig-ul Alpha 3D Rig pentru un lung-metraj dezvoltat de către stereographerul și directorul de imagine 3D Zsolt Magyari: “Alpha 3D Rig este un rig foarte compact, precis și egonomic care face posibiă și filmarea din mână în 3D, fiind echipat cu oglindă semitransparentă unică în lume, care a fost creată de către Stereographer din Budapesta în colaborare cu cercetătorii Institutului Central de Fizică a Academiei Maghiare de Știintă.”
Echipamentul tehnologic complementar rig-ului a fost facilitat de către CINETic, centrul de cercetare al UNATC axat pe noi tehnologii. La nivel global, Guvernul copiilor 3D se alătură unor documentare 3D precum Pina (Wim Wenders, 2011) sau Cathedrals of Culture (Wim Wenders, Robert Redford & co).
“Am folosit tehnica de filmare 3D în premieră în țara noastră pentru a surprinde portretul fiecărui copil cât mai expresiv cu putință. Primul moment care ne-a inspirat să gândim filmul 3D a fost o vizită la un muzeu din Washington DC, în care majoritatea statuilor expuse portretizau adulții vizionari din istoria umanității. Atunci ne-am întrebat – de ce nu am recunoaște, oare, și meritul unui copil vizionar? Tehnologia 3D se folosește, de cele mai multe ori, în filme de acțiune, însă provocarea pentru noi a fost să o folosim în așa fel încât să redea umanul, cât mai autentic.”, a declarat regizoarea Ioana Mischie.