Populația Pământului a atins astăzi pragul de 8 miliarde. Ce înseamnă asta și cum ne poate afecta

CoolNews, NEWS
share

Populația lumii a ajuns astăzi la 8 miliarde, reprezentând o „piatră de hotar în dezvoltarea umană” înainte ca rata natalității să înceapă să scadă, potrivit unei proiecții a Națiunilor Unite.

Într-o declarație, ONU a spus că această cifră înseamnă că 1 miliard de persoane au fost adăugate la numărul total ce reprezintă populația globală – în doar 12 ani.

Această creștere fără precedent se datorează creșterii treptate a duratei de viață umană, datorită îmbunătățirii sănătății publice, nutriției, igienei personale și medicinei. Este, de asemenea, rezultatul nivelurilor ridicate și persistente de fertilitate din unele țări”, se arată în declarația ONU.

Țările cu venituri medii, mai ales în Asia, au reprezentat cea mai mare parte a creșterii din ultimul deceniu, câștigând aproximativ 700 de milioane de oameni din 2011. India a adăugat aproximativ 180 de milioane de oameni și urmează să depășească China ca cea mai populată națiune din lume, chiar anul viitor.

Dar chiar dacă populația globală atinge noi cote maxime, demografii notează că rata de creștere a scăzut constant la mai puțin de 1% pe an. Acest lucru ar trebui să amâne atingerea pragului de 9 miliarde de oameni până în 2037. ONU estimează că populația globală va atinge vârful la aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100.

Majoritatea celor 2,4 miliarde de oameni care se vor naște înainte de atingerea maximă a populației globale, se vor naște în Africa sub-sahariană, conform ONU, marcând o deplasare față de China și India.

Atingerea unei populații globale de 8 miliarde „este o ocazie de a sărbători diversitatea și progresele, luând în considerare responsabilitatea comună a umanității pentru planetă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

A avea mai mulți oameni pe Pământ pune mai multă presiune asupra naturii, deoarece oamenii concurează cu fauna sălbatică pentru apă, hrană și spațiu. Între timp, creșterea rapidă a populației combinată cu schimbările climatice este, de asemenea, probabil să provoace migrație în masă și conflicte în următoarele decenii, spun experții.

Și fie că este vorba de mâncare sau apă, baterii sau benzină, va fi din ce în ce mai puțină pe măsură ce populația globală crește. Dar cât de mult se consumă este la fel de important, sugerând că factorii de decizie pot face o mare diferență, impunând o schimbare a modelelor de consum.

Emisiile de carbon ale celor mai bogați oameni, care reprezintă doar 1% din populație, sau aproximativ 63 de milioane de oameni, au fost mai mult decât dublu față de emisiile celei mai sărace jumătate a umanității între 1990 și 2015, potrivit unei analize din 2020 realizată de Institutul de Mediu din Stockholm, în parteneriat cu organizația non-profit Oxfam International.

Presiunea resurselor va fi deosebit de descurajantă în națiunile africane, unde se așteaptă ca populația să crească, spun experții. Acestea sunt, de asemenea, printre țările cele mai vulnerabile la impactul climei și cu cea mai mare nevoie de finanțare pentru climă.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Smiley lansează „OAMENI”, o piesă-manifest despre FIECARE om

Smiley lansează „OAMENI”, o piesă-manifest despre toți oamenii, dar mai ales despre FIECARE om în pa...

BUCUREȘTI: Ghid pentru evitarea aglomerației pentru magazinele din oraș

Ghid pentru evitarea aglomerației, la asta s-au gândit de autoritățile din București pentru magazine...

EGIPT: Pisicile au luat locul oamenilor la campionatul mondial de handbal masculin

Pisicile au luat locul oamenilor la campionatul mondial de handbal masculin, din Egipt. Se întâmp...