Recolta de toamnă este bogată, la fel şi rafturile supermarketurilor şi pieţelor în această perioadă. Sezonul rece vine cu inspiraţie pentru o mulţime de bunătăţi, de la tarte şi până la tocănite, salate sau deserturi. Vestea bună e că nu ai nevoie de prea multe ca să realizezi preparate gustoase, în ton cu toamna.
Descoperă mai jos 10 produse de sezon pe care trebuie să le ai în bucătărie, de la scorţişoară şi până la mere:
Piure de dovleac
Piureul de dovleac este o adevărată comoară a toamnei, pe care o poţi folosi la nenumărate preparate. Acesta se prepară foarte uşor, fie la cuptorul electric, fie la air-fryer. Tot ce trebuie să faci este să coci dovleacul curăţat la cuptorul electric sau frieteuza cu aer cald, iar mai apoi să dai conţinutul acestuia la blender.
Piureul de dovleac se poate servi ca garnitura la fripturi ori salate, ca desert, amestecat cu zahăr şi scorţişoară sau ca bază pentru o supă crema.
Dulceaţă sau gem
Dulceaţă sau gemul nu trebuie să îţi lipsească din cămară toamna aceasta. Fie că alegi o dulceaţă de zmeură sau căpşuni, fie că optezi pentru un gem de prune, orice variantă îţi va fi de folos. Poţi să foloseşti gemul sau dulceaţă la sosuri, clătite, prăjituri sau chiar pentru piureuri ori fripturi.
Praz
Una dintre cele mai iubite legume ale sezonului, prazul îţi va încânta papilele gustative oricum ai alege să îl foloseşti. Acesta se poate folosi pentru supe cremă, tarte, tocănite, mâncăruri cu carne sau salate.
Sfecla roşie
Un super aliment, sfecla roşie este bogată în vitamina C şi A, mangan, potasiu şi fier. Serveşte-o din belşug toamna aceasta, fie în salate, alături de brânză de capră şi nuci, fie ca garnitura la grătar. Dacă vrei să o prepari rapid sau mai bine zis să nu mai fie nevoie să o prepari, cumpăra sfecla roşie gata fiartă din supermarket.
Mere
Deşerturile cu mere sunt cu siguranţă vedetele toamnei, de la plăcinte şi până la torturi. E bine să ai mereu la îndemână aceste fructe în sezonul rece, fie că le foloseşti pentru deserturi, fie că le consumi ca atare ori le caramelizezi. Ca să obţii un deşert rapid, poţi să coci merele la cuptorul electric, iar mai apoi să le serveşti cu zahăr şi scorţişoară. În afară de cuptor electric, mai poţi folosi şi friteuza cu aer cald pentru a coace merele.
Ovăz
Ovăzul este un ingredient versatil, pe care îl poţi folosi în multe preparate de toamnă. Dacă vrei un deşert gustos şi sănătos cu aroma toamnei, pregăteşte un terci de ovăz cu mere şi scorţişoară. Tot ce trebuie să faci este să încălzeşti ovăzul cu lapte sau apă pe plita sau pe aragaz şi să adaugi mere tăiate cubuleţe. Amestecă la foc mic până obţii o consistenţă cremoasă şi nu uita să serveşti cu scorţişoară din belşug. Pentru un gust extra dulce, îndulceşte terciul cu miere sau zahăr.
Scorţişoară
Aroma inconfundabilă a scorţişoarei se potriveşte perfect cu toamna, aşa că fă-i loc acestui produs în bucătăria ta. Foloseşte scorţişoară pentru a aroma prăjituri, tercuri de ovăz sau budinci, dar şi pentru băuturi precum Pumpkin Spice Latte sau vin fiert. Poţi alege atât pudră de scorţişoară, cât şi beţe de scorţişoară, în funcţie de cum preferi să foloseşti acest condiment.
Aluat pentru foietaj
Toamna este fără doar şi poate anotimpul ideal pentru tarte de toate felurile, dulci sau sărate, cu legume sau cu fructe. Ca să prepari tarte uşor, păstrează în congelator câteva pachete de aluat pentru foietaj. Acesta se dezgheață rapid şi te ajută să prepari tarte de toate felurile cât ai clipi.
Bulion
Bulionul sta la bază a nenumărate preparate, de la supe şi ciorbe până la tocănite. Ca să găteşti uşor toamna aceasta, tine câteva cutii de bulion în dulap sau cămară. Îţi vor fi utile când vrei să prepari o tocăniţă, o ciorbă sau un sos pentru friptura. Fie că alegi bulion de casă, fie că alegi bulion la conservă sau la sticlă, acesta rezista excelent în timp şi îl poţi păstra fără griji mai multe săptămâni în cămară. Bineînţeles, acest lucru este valabil doar pentru produsele sigilate.
Vinete
Un aliment de sezon numai bun pentru preparate delicioase, vinetele se pot găti în fel şi chip. Poţi să le coci la cupor sau pe plita cu gaz, dar şi să le prepari la cuptor ori la air-fryer cu carne, brânză şi/sau smântână. Dacă foloseşti o tigaie sau un grătar potrivit, poţi coace vinete şi pe plita pe inducţie, însă este de preferat aragazul sau un model pe gaz.
Cu produsele de mai sus în bucătăria ta vei putea prepara o mulţime de bunătăţi în timp record. Adaugă-le pe lista ta de cumpărături şi bucură-te de o toamnă plină de gust.