Halloween-ul, sărbătorit astăzi pe 31 octombrie, își are originile în festivalul celtic Samhain, marcat de vechii celți în urmă cu peste 2.000 de ani. Samhain celebra sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii. Celții credeau că în această noapte, granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devenea extrem de subțire, permițând sufletelor să rătăcească printre oameni. În timpul sărbătorii, celții aprindeau focuri sacre și purtau costume, în special măști, pentru a alunga spiritele răuvoitoare.
Când creștinismul s-a extins în regiuni celtice, Samhain a fost absorbit treptat și transformat în Ziua Tuturor Sfinților, cunoscută ca All Hallows’ Eve, ulterior „Halloween.” Tradițiile medievale precum colindatul din casă în casă (pentru a cere mâncare sau dulciuri) și costumatul au supraviețuit și s-au răspândit, fiind adaptate în cultura americană de-a lungul secolelor. Imigranții irlandezi din secolul al XIX-lea au contribuit semnificativ la popularizarea acestei sărbători în Statele Unite.
Astăzi, Halloween-ul este cunoscut pentru costumele sale elaborate, decorarea caselor cu dovleci sculptați în chip de „Jack-o’-lanterns” și plimbările copiilor din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. De la ritualuri pagane, Halloween-ul a evoluat într-o sărbătoare globală a costumelor, distracției și poveștilor înfricoșătoare, menținând vie moștenirea tradițiilor ancestrale ale vechilor celți.
sursa foto: Shutterstock