Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetări din Panama a anunțat că maimuțele capucin care trăiesc pe o insulă din apropiere se comportă ciudat.
Oamenii de știință au mers pe insula Jicaron, în largul coastei Panama, să studieze plantele de acolo, dar au fost surprinși de acțiunile maimuțelor și le-au acordat mai multă atenție.
Ei au observat că primatele folosesc pietre pentru a se apăra și pentru a-și procura hrană.
Povestea oamenilor de știință din Panama a fost confirmată de un grup de cercetători de la Institutul pentru Ornitologie din Germania, care a petrecut un an în compania maimuțelor.
”Am rămas pur și simplu fără cuvinte”, a explicat coordonatorul expediției. Cercetătorii nemți au povestit că s-au trezit catapultați în trecut, cu peste 2 milioane de ani, când strămoșii noștri încercau să folosească primele unelte de piatră.
Ei au mai observat că maimuțele de pe insula Jicaron își freacă plante de corp, în scop medicinal, se apără de șerpi folosind bețe și chiar se joacă trecând bețe și pietre de la una la alta.
Primatele foloseau unelte aproape zilnic, iar uneori, când găseau o unealtă bună, o puneau la păstrare.
Interesant este că doar masculii aveau această îndeletnicire, femelele nu se atingeau de astfel de instrumente deși erau în apropierea lor și erau preocupate tot de găsirea hranei.
Altă ciudățenie este că pe restul insulelor din arhipelag primatele nu au fost interesate de folosirea uneltelor, nici măcar dacă le erau lăsate la îndemână de cercetători.