În foarte aclamatul miniserial american „Cernobîl”, este prezentat ca unul dintre oamenii care au evitat o catastrofă și mai gravă în timpul celui mai mare accident nuclear din istorie. Alexei Ananenko, care locuiește astăzi într-un modest apartament cu două camere la periferia Kievului, spune însă că nu este un „erou”.
„Nu m-am simțit niciodată un erou. Asta era treaba mea”, a declarat acest bărbat de 59 de ani, fost inginer care și-a riscat viața în 1986 în centrala nucleară din Cernobîl, care se afla la o sută de kilometri nord de locuința sa.
„Am fost surprins că ne-au dus acolo. Reactorul era atât de distrus încât nu părea că mai putem face ceva“, a spus Breus despre primul gând avut când a văzut dezastrul de la Cernobîl. Unele evenimente la care a asistat în acea dimineaţă au fost descrise cu fidelitate în „Cernobîl“, spune el, în timp ce altele sunt pură ficţiune.
„Catastrofa de la Cernobîl este descrisă într-un mod care are un impact puternic asupra privitorului, o catastrofă globală care a absorbit un număr uriaş de vieţi. De asemenea, emoţiile şi atmosfera din acele momente sunt prezentate destul de precis atât în rândul personalului, cât şi al autorităţilor. Cu toate acestea, aspectele tehnologice au unele discrepanţe… nu le-aş cataloga chiar drept minciuni, ci doar ca elemente de ficţiune“, a explicat bărbatul pentru BBC.
Foto: HBO