După cum a fost de așteptat, după propunerea venită de la CNSU, Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Au fost aduse unele modificări, după cum a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.
„Poate cea mai importantă modificare este a celor care au trecut prin boală. Până acum, noi am mers ca între 14 – 90 de zile. Urmează să fie modificat în 14 – 180 de zile, tocmai să vină în concordanţă cu ordonanţa de urgenţă privind certificatul digital şi abordarea europeană. Deci în loc de 14 – 90 de zile pentru cei trecuţi prin boală să se prelungească la 180 de zile. Deci va fi valabilă trecerea prin boală 180 de zile”, a precizat Raed Arafat.
Printre altele, se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă sau în alte zone cu potențial de aglomerare.
Au fost introduse o serie de modificări, printre care posibilitatea participării a 1.000 de persoane, pe scaune, la activităţi cultural-artistice desfăşurate în aer liber şi diminuarea spaţiului care trebuie asigurat pentru participanţii la evenimente private.
”La organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi. (…) Plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de şase persoane la masă, deci, se elimină regula de şase persoane la masă din momentul în care este eliminată şi în interior”, a mai explicat șeful DSU, Raed Arafat.
Câte cazuri noi de COVID-19 sunt acum în România
Un număr de 30 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 25.863 de teste, a informat, joi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.120 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.045.351 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 8.441.733 de teste RT-PCR şi 1.548.258 de teste rapide antigenice.
FOTO: Guvernul României