Evoluții pentru WEURO 2025: Cristina Carp este golghetera naționalei feminine, Florentina Olar, cele mai multe minute jucate, iar Carmen Marcu cea mai rapidă jucătoare, aproape 30 km/oră

CoolNews, NEWS
share

Înainte de meciurile decisive cu Polonia din următoarele 10 zile, în care România luptă pentru o calificare în premieră la un Campionat European, Națională Feminină de Fotbal a României publică cinci statistici care descriu evoluția tricolorelor în grupa din preliminariile WEURO 2025: 

 

Top minute jucate în grupa preliminară 

Floretina Olar – 532′

Brigitta Goder – 511′

Ana Maria Stanciu – 501′

Erica Gered – 496′

Ioana Bortan – 495′

 

Cele mai multe goluri înscrise 

Cristina Carp – 4 goluri

Ștefania Vătafu – 3 goluri

Mihaela Ciolacu, Andrea Herczeg, Florentina Olar – 2 goluri

 

Cele mai multe pase de gol 

Ioana Bălăceanu – 3

Mihaela Ciolacu, Florentina Olar, Ștefania Vătafu – 2

Adina Borodi, Ana Maria Stanciu – 1

 

Viteza maximă atinsă în timpul unui meci 
Carmen Marcu (vs. Armenia): 29.5 km/h

 

Distanța maximă parcursă în timpul unui meci
Olga Iordăchiuși (vs. Armenia): 11.5 km

 

Tricolorele înfruntă Polonia pe 25 octombrie pe teren propriu, în prima rundă a play-off-ului pentru calificarea la Campionatul European din 2025 care va avea loc în Elveția. Este o partidă cu miză mare pentru România, care astfel are șansa istorică să califice în premieră naționala feminină de fotbal la un campionat european. Meciul de acasă se joacă vineri, 25 octombrie, de la ora 19:00, pe stadionul din cadrul complexului CSN ”Arcul de Triumf” din Capitală, iar returul are loc în Polonia pe 29 octombrie. Biletele pentru această partidă sunt disponibile pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro, dar și în aplicația Tricolorii. Copiii cu vârsta sub 14 ani au acces gratuit în toate zonele stadionului. Fetele au început deja antrenamentele pentru meciul de vineri, pregătindu-se intens la baza sportivă de la Mogoșoaia.

Prețul unui bilet la meci este de 10 lei în tribune și 50 lei în sectorul VIP. Acestea vor putea fi achiziționate și în ziua meciului, începând cu ora 12:00, de la casieria stadionului. Copiii cu vârsta sub 14 ani au acces gratuit în toate zonele stadionului, alegând tipul biletului (copil) în efectuarea comenzii. Datele copiilor trebuie, de asemenea, introduse în comandă pentru a fi eliberate bilete cu valoare zero.

Dacă se vor califica, fotbalistele pregătite de selecționerul Massimo Pedrazzini vor înfrunta câștigătoarea dintre Slovenia și Austria, a doua rundă fiind programată să se desfășoare între 25 noiembrie și 3 decembrie. Pentru a accede în ultima etapă dinainte de WEURO 2025, tricolorele trebuie să treacă de barajul cu Polonia, astfel că fetele noastre au nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul suporterilor în această primă partidă care le poate aduce în avantaj înaintea meciului retur.

Iată cele 23 jucătoare convocate de selecționerul Massimo Pedrazzini pentru meciul din 25 octombrie:

  • PORTARI: Andreea PĂRĂLUȚĂ (Fortuna Hjorring | Danemarca), Camelia CEASAR (AS Roma | Italia), Reka TANKO (FK Csikszereda Miercurea Ciuc);
  • FUNDAȘI: Antonia BRATU (Farul Constanța), Maria STANCIU (Farul Constanța), Maria FICZAY (Fortuna Hjorring | Danemarca), Teodora MELUȚĂ (Fatih Vatan Spor Kulubu | Turcia), Claudia BISTRIAN (Gloria 2018 Bistrița – Năsăud), Erika GERED (FK Csikszereda Miercurea Ciuc), Ana Simona SIGHEARTĂU (Universitatea Cluj);
  • MIJLOCAȘI: Ioana BORTAN (Farul Constanța), Olga IORDĂCHIUȘI (Farul Constanța), Ioana BĂLĂCEANU (Farul Constanța), Giorgiana VASILE (Pécsi Mecsek Football Club | Ungaria), Andrea HERCZEG (FK Csikszereda Miercurea Ciuc), Anita ANTAL (FK Csikszereda Miercurea Ciuc), Ștefania VĂTAFU (RSC Anderlecht | Belgia), Mihaela CIOLACU (Universitatea Cluj), Sonia BUMBAR (Universitatea Cluj)
  • ATACANȚI: Florentina OLAR (Fortuna Hjorring | Danemarca), Carmen MARCU (Universitatea Cluj), Adina BORODI (Universitatea Cluj), Cristina CARP (Young Boys Berna | Elveția).

 

În total, în grupa preliminară de anul acesta 29 de jucătoare au evoluat în tricoul României, printre care s-au numărat și două debutante la prima echipă: mijlocașul Sonia Bumbar, la partida din deplasare contra Bulgariei, respectiv Simona Sigheartău, în ultimul meci de pe teren propriu, contra Armeniei.

După retrogradarea în Liga C la finalul ediției precedente de Liga Națiunilor, tricolorele au încheiat grupa preliminară cu un bilanț aproape perfect: 6 victorii din 6 posibile, 16 goluri marcate și doar unul primit! Astfel, au obținut biletul pentru play-off, dar și revenirea în Liga B în următoarea ediție UEFA Nations League.

 

Peste 100.000 de fete şi femei înrolate în cluburi mixte și feminine din toată țara  

Deși Naționala Feminină de Fotbal împlinește anul acesta 34 de ani de la înființare și sunt peste 100.000 de fete şi femei înrolate în cluburi mixte și feminine din toată țara, față de aproximativ 330 de participante câte erau la începutul anilor ’90, jucătoarele noastre încă se lovesc de stereotipuri de gen și misoginism. De aici a pornit nevoia campaniei „Modele de Femeie”, lansată în septembrie 2023. Naționala Feminină de Fotbal a României reunește jucătoare care evoluează la cel mai înalt nivel, în campionate din Danemarca, Italia sau Belgia, dar și cele mai valoroase fotbaliste din campionatul României. În prima parte a campaniei „Modele de Femeie”, jucătoarele naționalei au jucat un rol activ în promovarea mesajului de normalizare a prezenței femeilor în fotbal și oriunde și au împărtășit poveștile lor personale despre provocările și succesele din cariera lor în fotbal.

 

Naționala Feminină de Fotbal a României a demarat anul trecut campania „Modele de Femeie” 

Scopul de a susține femeile de ieri și de azi, din toate domeniile, este unul asumat de Naționala Feminină de Fotbal a României, care în 2023 a demarat campania „Modele de Femeie”. Iar dacă în 2023 campania își propunea să normalizeze prezența femeilor în fotbal, ca o continuare firească, scopul celei din acest an este normalizarea susținerii lor. Modele de femeie 2024 prezintă: ALBUM DE FAMILIE cu file de poveste din copilăria jucătoarelor, ce au luat naștere prin susținerea avută din partea părinților, a fraților și a surorilor, a bunicilor, a colegilor din curtea școlii sau a profesorilor. Însă este loc de mai bine, tocmai de aceea ele au nevoie de încurajările suporterilor și în prezent, dar și la viitoarele meciuri.

Articole similare

Naționala feminină de fotbal a României întâlnește Polonia în play-off-ul pentru EURO 2025

Astăzi, echipa națională feminină de fotbal a României se confruntă cu Polonia în prima rundă din pl...

Miză mare, emoții mari: Naționala feminină înfruntă Polonia pe 25 octombrie într-un meci decisiv pen...

Tricolorele înfruntă Polonia pe 25 octombrie pe teren propriu, în prima rundă a play-off-ului pentru...

Fotbalistele românce, lidere în grupa pentru WEURO 2025: Pe 16 iulie joacă ultimul meci acasă, contr...

Echipa națională de fotbal feminin a României, lider în grupa preliminară pentru Campionatul Europea...