Oficial e epidemie de gripă sezonieră, pentru al doilea an consecutiv. Numărul cazurilor de gripă și infecții respiratorii s-a dublat în ultima săptămână, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare.
„Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. Se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, se arată într-o informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Poți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, atât după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.).
Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.
Sfaturi ca să nu iei gripă
Spală-tepe mâini cât mai des cu apă și săpun.
Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănuți.
Stranută acoperind în totalitate nasul și gura cu brațul.
Stai acasă când ești bolnav.
Evită aglomerațiile și spațiile închise.
Evită contactul cu persoanele deja bolnave
Dacă te simți mai rău, solicită ajutor medical
Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.
FOTO: Alexandr Litovchenko / Pixabay