Confidenţialitate

E ​epidemie de gripă sezonieră

NEWS
share

Oficial e ​epidemie de gripă sezonieră, pentru al doilea an consecutiv. Numărul cazurilor de gripă și infecții respiratorii s-a dublat în ultima săptămână, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare.

„Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. Se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, se arată într-o informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Poți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, atât după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.).

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.

Sfaturi ca să nu iei gripă

Spală-tepe mâini cât mai des cu apă și săpun.

Acoperă  gura și nasul cu un șervețel atunci când strănuți.

Stranută acoperind în totalitate nasul și gura cu brațul.

Stai acasă când ești bolnav.

Evită aglomerațiile și spațiile închise.

Evită contactul cu persoanele deja bolnave

Dacă te simți mai rău, solicită ajutor medical

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

FOTO: Alexandr Litovchenko / Pixabay

Articole similare

Replici de agățat în timpul epidemiei (AUDIO)

Zâmbetul tău e contagios, Nu există antidot pentru sentimentele mele față de tine, Ești un vaccin? C...

Angajații primăriei Balș au găsit soluția perfectă împotriva gripei

Angajații primăriei Balș nu vor să lipsească de la job din cauza gripei. Ei au tot căutat soluții ș...

CNN: Filme care îți povestesc despre o posibilă epidemie de gripă

Coronavirusul din China a început să sperie întreaga populație a lumii, iar filme care au prezis ce ...