Don Juan după Molière, în premieră la Teatrul Nottara

CoolNews
share

Spectacolul-eveniment Don Juan după Molière, realizat pentru a marca 400 de ani de la nașterea celui mai important dramaturg francez, are premiera oficială pe 10 februarie, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, de la ora 19:00.

În această comedie adaptată cu finețe de Cristi Juncu pentru spectatorul secolului al XXI-lea, într-un decor spectaculos semnat de Carmencita Brojboiu, îl veți regăsi în rolul lui Don Juan pe Șerban Gomoi, căruia i se alătură Gabriel Răuță în rolul Sganarel. Din distribuție mai fac parte Diana Roman, Ion Haiduc, Sorin Cociș, Paul Chiribuță, Rareș Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Sorina Ștefănescu, Raluca Jugănaru Grosu, Mihaela Subțirică, Alex Floroiu, Claudia Moroșanu.

Între umor negru și ironie amară, între hohote de râs și umbre de tristețe, Don Juan în viziunea lui Cristi Juncu reconfigurează povestea celebrului seducător, demitizându-l și reconstruindu-l, într-o zonă în care copilăria se întâlnește cu cruzimea și puterea de seducție cu refuzul maturizării. Don Juan – bărbatul care descoperă  frumusețea   în   fiecare   femeie   și-o   abandonează   pentru a trece de fiecare dată mai departe, spre altceva, într-o permanentă sete de sens. Don Juan – bărbatul rupt în două, în care se întâlnesc hedonistul lipsit de spirit moral și ființa copleșită de  tristețe,  incapabilă  să  rămână pe  loc,  incapabil să  atingă fericirea, dar mereu în căutarea ei. Don Juan – omul care refuză să creadă în forța unui Dumnezeu invizibil și a cărui existență o neagă în joacă, omul pentru care moralitatea e doar un cuvânt lipsit de valoare. Don Juan – un copil răsfățat al istoriei…

Ceea ce mi s-a părut că poate fi fascinant – și nu doar pentru mine, sper – la Don Juan: refuzul de a se adapta oricăror norme care-i taie din aripi. Cu alte cuvinte, simplificând un pic, refuzul maturizării. A nu se înțelege de aici că privesc maturizarea ca pe ceva rău. Dimpotrivă. Trăim într-o societate – refuzul maturizării înseamnă haos, societatea (nici măcar „celula ei de bază”, cum se zicea, familia) nu poate exista în absența maturizării. Dar indivizii de genul Don Juan pot funcționa ca oglinzi.”, spune regizorul Cristi Juncu despre eroul montării sale.

Au trecut aproape patru secole de când Molière scria acest text cu totul special și atipic în creația lui, un amestec de tragedie și comedie, o poveste în care ideea de   libertate   și   ideea   de   credință   capătă   noi   valențe,   în   care   seducția, masculinitatea, feminitatea, iubirea, dispariția, trădarea, moartea sunt puse în discuție într-un mod unic.

Dacă doriți să vedeți acest spectacol-omagiu, la 400 de ani de la nașterea legendarului dramaturg francez Molière și 350 de ani de la moartea sa, găsiți bilete pe nottara.ro și la agenția Teatrului Nottara (bd Magheru nr 20).