Handbalistele de la CSM București au dat startul campaniei “RESPIR”, organizate în contextul Zilei Internaționale a Astmului, iar Bogdan, Shurubel și Ionuț, alături de colegele Alexandra și Vio au făcut un meci demonstrativ cu echipa de campioane a României. În echipa Virgin Radio Romania a venit și câștigătorul live-ului pe care l-am făcut dimineața pe pagina noastră de Facebook, dar o să-ți arătăm meciul într-un clip video care rezumă perfect cum ne-am descurcat în fața handbalistelor de la CSM București.
Chiar dacă sunt în plin campionat, supervedetele lui Djukic nu s-au menajat deloc și au făcut spectacol pe teren împreună cu adversarii de la radio. La final, fetele s-au pozat cu oponenții lor, dar și cu fanii, și le-au acordat autografe.
Căpitanul echipei CSM București, Iulia Curea, a vorbit despre importanța sportului pentru a avea o viață sănătoasă și a dezvăluit cum reușește fosta și viitoarea ei coechipieră, Carmen Martin, diagnosticată cu astm, să performeze la cel mai înalt nivel.
”Ne-am simțit bine, este o campanie importantă pentru toată lumea și ne bucurăm că facem parte din acest proiect. Am venit la sală puțin triste din punct de vedere sportiv, dar ne-am destins aici, suntem fericite că putem ajuta și că ne implicăm în astfel de inițiative. Am citit despre astm, am avut colege care au suferit și suferă de această boală, dar cu putere și tratament, au putut să treacă peste orice…iar cel mai bun exemplu este cel al lui Carmen Martin. Nimic nu o ține departe de handbal” – Iulia Curea handbalistă CSM București.
”A fost plăcut, mă bucur că facem parte din acest proiect, mereu este bine să fii implicat în cauze sociale. Nu ne-am mai gândit la handbal, trebui să depășim momentele neplăcute și să mergem mai departe” – Sabina Jacobsen, handbalistă CSM București.
”Sportul este esențial pentru creșterea capacității pulmonare și tocmai de aceea este recomandat pacienților cu astm. De altfel, de-a lungul timpului, mulți sportivi au reușit să facă performanță în ciuda unui astfel de diagnostic. În 2005, o sportivă cu astm câștiga medalia de aur la maratonul desfășurat în cadrul Campionatelor Mondiale. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing un înotător american diagnosticat cu astm câștiga medalia de aur. Unul dintre cei mai buni săritori în apă din istoria acestui sport a avut astm. Misiunea noastră este aceea de a susține mișcarea și de data aceasta, concret, încurajăm pacienții cu astm să urmeze recomandările și tratamentul dat de medic și să includă sportul în rutina lor” – Ana Maria Pascaru, director de marketing CSM București.
Campania RESPIR este inițiată de două organizații cu și pentru pacienți – Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
”De Ziua Internaţională a Astmului am ales să iniţiem o discuţie în spaţiul public cu şi despre cei 1.000.000 de români diagnosticaţi cu astm. Vrem să ne adresăm familiile lor care trebuie să știe cum să le fie aproape, dar și tuturor celor încă nediagnosticați. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru starea de sănătate și este esențial să ne informăm, să înțelegem că unele afecțiuni, așa cum este și astmul, sunt mai greu de diagnosticat și noi suntem o parte importantă din procesul de diagnostic şi apoi de control al bolii” – Rozalina Lăpădatu, Directorul IDSE.
Astmul este o afecţiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii care poate fi ţinută sub control dacă pacientul respectă indicaţiile de tratament şi recomandările oferite de medic.
,,Am ales să începem discuţia despre astm vorbind punctual despre sport, o activitate importantă pentru pacienții cu astm, dar în același timp un motiv de îngrijorare pentru că sportul este unul dintre factorii care poate duce la declanșarea unei crize de astm. Vom continua cu un eveniment la începutul săptămânii viitoare unde le vom oferi celor interesați informații şi sfaturi direct de la medicii specialiști”, a adăugat Radu Gănescu, Preşedintele COPAC.