Limba și literatura română, adică limba în care au învățat să vorbească, este pentru mulți elevi de clasa a 12-a o mare provocare.
Mulți dintre ei au ieșit din examenul de luni fără să fi scris mare lucru pe foaie pentru că fie: „nu au apucat”, fie pentru că fix la genul liric, care a și picat, nu au reușit să se pregătească.
Întrebați de un reporter ProTV cum s-au descurcat la prima probă scrisă a BAC-ului, unii elevi au răspuns cu nonșalanță că au intrat în sală nepregătiți. Unul dintre ei a spus că i-a „picat fața” în momentul în care a văzut subiectele și nu a apucat să scrie mare lucru.
O elevă a reușit să-și aducă aminte măcar o parte din ce subiectele pe care le-a avut de rezolvat, cât despre ce trebuia să scrie, cu asta e mai greu:
Reporter: Ce ți-a picat acolo?
Elevă: Să scriem de Lucian Blaga și… mai e cineva, dar, sincer…
Pentru alt elev a fost mai important câte cuvinte avea de scris decât ce trebuia să treacă pe foaie.
Reporter: Ce ai scris?
Elev: Cam 200 de cuvinte, Bacovia.
Reporter: Ai numărat cuvintele?
Elev: Cam așa ceva.
La o scurtă recapitulare a sistemului românesc de învățământ, ne iese așa: din 215.000 de copii, care au intrat în clasa întâi, acum 12 ani, 100.000 n-au mai ajuns la examenul maturității. Unii au rămas corijenți, alții repetenți sau au abandonat studiile, ori au mers la o postliceală.
Cei aproape 136.000 de elevi care s-au înscris la BAC-ul de anul ăsta au avut de redactat un comentariu despre un text poetic scris de George Bacovia sau Lucian Blaga – la real, iar cei de la uman au avut de ales între Ion Barbu sau Tudor Arghezi.
Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie!