Cum protestează elevii față de schimbările din educație

CoolNews
share

Elevii de clasele a 7-a și a 8-a au început luni simulările pentru evaluarea națională, iar Consiliul Elevilor îi îndeamnă să predea lucrările albe.

Boicotul e o formă de protest față de schimbările repetate din sistemul de învățământ. Ministrul Ecaterina Andronescu a criticat inițiativa, spunând că simulările îi ajută de fapt pe școlari și profesori.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Elevilor „metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale”. Reprezentanții Consiliului explică încă o dată care este marea problemă a învățământului românesc în care se evaluează cunoștințele nu competențele.

„Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.”

Comunicatul cuprinde multe alte detalii acide, semn că elevilor le-a cam ajuns cuțitul la os și s-au săturat să tot cadă la mijloc de fiecare dată când unui ministru i se pare că mai este loc pentru încă o schimbare.

„Suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”.

Consiliul Elevilor a creat și un hashtag: #foaiagoală ca să le fie mai ușor să se regăsească celor care vor să protesteze.

„Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi”, mai scrie în comunicatul Consiliului Elevilor.

 

Articole similare

[BREAKFAST] Rezultate îngrijorătoare la simulările din județul Iași: un semnal de alarmă pentru sist...

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025 din județul Iași aduc în prim-plan o criză...

REZULTATE Evaluare Națională 2022 au fost afișate pe edu.ro. Rată record de promovabilitate

Numărul mediilor peste 5 este la un maxim absolut față de ultimii 10 ani. Este un procent de 82,3%. ...

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021, publicate

Emoțiile pentru cei care au susținut Evaluarea Națională 2021 se încheie azi pentru cei mai mulți di...