Cum a ajuns Philip Mountbatten să fie Prințul Philip al Marii Britanii

Celebrități
share

Philip Mountbatten, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a stins din viață vineri.

Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten.

În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh.

Primul copil al cuplului regal, prinţul Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948.

El a fost urmat de prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise (născută în 1950), prinţul Andrew Albert Christian Edward (născut în 1960) şi prinţul Edward Anthony Richard Louis (născut în 1964).

Prinţul Philip şi-a continuat serviciul activ în cadrul Marinei Regale, comandând fregata Magpie, până la ascensiunea pe tron a reginei Elisabeta a II-a pe 6 februarie 1952. Începând de la acea dată, prinţul a însoţit-o pe suverană în activităţile sale oficiale şi publice. A participat în medie la 350 de angajamente oficiale pe an în numele casei regale. În 1957 a primit titlul de prinţ al Marii Britanii, iar în 1960 numele lui de familie a fost combinat în mod oficial cu numele de familie al reginei, devenind Mountbatten-Windsor şi fiind atribuit de atunci membrilor cu ranguri mai mici în ierarhia familiei regale britanice.

Celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, alături de devotamentul lui faţă de coroana britanică, ducele de Edinburgh a exprimat adeseori în public opinii tranşante, plasând uneori în situaţii stânjenitoare o monarhie care încerca să renunţe la imaginea ei tradiţională şi excesiv de conservatoare.

Prinţul Philip s-a implicat şi în numeroase angajamente filantropice. A fost preşedintele World Wildlife Fund (WWF) din 1981 până în 1996, iar programul său International Award a permis unui număr de peste 6.000.000 de tineri să participe la servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale şi activităţi fizice.

Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip a fost pe 2 august 2017. De atunci, el a continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.

Pe 9 aprilie 2021, Casa Regală Britanică a anunțat că a murit prințul Philip al Marii Britanii.

FOTO: Facebook The Royal Family

Articole similare

BBC a primit 100.000 de plângeri cu privire la acoperirea funeraliilor

Decizia postului public de televiziune din Marea Britanie, BBC, de a reduce programul normal în favo...

Prințul Harry, prima reacție după moartea bunicului său: "Un om de onoare și cu mult umor"

Prințul Harry a avut prima reacție după moartea bunicului său. Acesta a spus, printr-un comunicat, c...

Doar Prințul Harry va merge le funeraliile Prințului Philip. Meghan n-a primit permisiunea de zbor

Înmormântarea prințului Philip va avea loc pe 17 aprilie la Capela Sf. Gheorghe din Windsor, a anunț...