În mai multe zone din țară s-a așternut un strat de zăpadă care are culoarea roz. Fotografiile s-au distribuit cu repeziciune pe rețelele de socializare, la fel ca și dezbaterile legate de cauza acestei culori mai puțin obișnuite.
Alții spun, de fapt, că zăpada ar fi portocalie.
Meteorologii spun că este vorba de un fenomen rar: Un nor de nisip fin ridicat din Sahara de o masă de aer cald se va întâlni cu frontul polar care a îngheţat, deja, România.
Fenomenul se resimte deja în Grecia, mai ales pe insulele Creta şi Rhodos, dar şi la Atena, unde vremea este, însă, mult mai caldă.
În mod obișnuit, zăpada, la fel ca particulele de gheață din care este formată, este de fapt incoloră, nu albă.
Lumina nu trece prin ea cu ușurință (așa cum se întâmplă în cazul sticlei transparente, de pildă), fiind mai degrabă reflectată.
Altfel spus, lumina reflectată pe suprafața fulgilor de nea creează albul pe care îl percepem la nivel vizual.
Însă, zăpada poate fi roz sau albastră.
Zăpada depusă într-un strat gros poate să pară albastră. Acest fenomen se produce deoarece straturile suprapuse de nea creează un filtru care face ca razele roșii să fie absorbite mai bine decât razele albastre. În consecință, zăpada poate prinde un aspect albăstrui.
Totodată, nuanța percepută a zăpezii poate fi și … roz, în zonele alpine înalte. Aici, algele de apă dulce criofile, care conțin un pigment rozaliu, colorează zăpada din jur.