Când vom da ceasurile înainte cu o oră și vom trece la ora de vară

NEWS
share

Da, e din nou acea perioadă a anului în care dormim mai puțin într-un weekend.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.

Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, scrie ȘtirileProTV.ro.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că: ”În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.

Articole similare

Bucureștiul se pregătește pentru cel mai mare târg de Crăciun din România

Bucureștiul va intra în spiritul sărbătorilor pe 29 noiembrie, când se va deschide cel mai mare Târg...

Halloween în România: Destinația preferată a turiștilor europeni

În această toamnă, România devine una dintre destinațiile favorite pentru turiștii care vor să se bu...

Vremea: Se răcește în sudul și sud-vestul României, temperaturi apropiate de normal

Astăzi, 16 octombrie, vremea se răcește în sudul și sud-vestul României, aducând temperaturi mai apr...