Escrocheriile cu ulei de măsline au devenit o „practică obișnuită”, potrivit Europol, în contextul lipsei acestui aliment de pe piață și a prețurilor care au explodat.
Autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produse contrafăcute în raiduri coordonate în Italia și Spania în noiembrie, scrie Euronews. Mai puțin de două luni mai târziu, aproximativ cincizeci de restaurante din Roma au intrat sub investigație pentru același motiv, declanșând noi alarme.
Cum să detectezi autenticitatea uleiului de măsline
Escrocii, scrie sursa citată, înlocuiesc de multe ori uleiul de măsline extravirgin cu ulei de semințe mult mai ieftin. Uleiul de semințe este transparent, fiind colorat cu clorofilă pentru a se obține nuanțe verzi sau sunt utilizați carotenoizi pentru a se obține culoarea galbenă, asemănătoare cu cea a uleiului de măsline. Cu toate acestea, diferențele dintre produse rămân semnificative.
Uleiul de semințe nu are gust sau miros, în timp ce „uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai dulce, amar sau iute, dar niciodată fără gust”, după cum a declarat profesorul de știința alimentelor, Maurizio Servili, pentru Euronews.
„Oricine a încercat ulei de măsline de cel puțin câteva ori ar putea observa diferența. Sunt polifenolii care îi conferă gustul specific”, spune acesta.
Teste pentru identificarea amestecurilor dubioase
Contrafacerea poate fi mai greu de detectat în cazul în care uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline real. În astfel de cazuri, „analize simple pot demasca escrocheria, cum ar fi testul de compoziție a acizilor grași, sau compoziția sterolilor, precum și constantele spectrofotometrice”, spune profesorul Servili.
sursa foto: Shutterstock