Munca de acasă permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puţin stresaţi şi să aibă o tensiune arterială mai scăzută.
Cu toate acestea, lucrătorii de la distanţă sunt, de asemenea, mai predispuşi să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult şi să se îngraşe, a constatat studiul cercetătorilor de la Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) şi King’s College din Londra.
Iar angajatorii care cred că oamenii care lucrează de acasă sunt leneşi, ar trebui să se gândească din nou – sunt mai puţin probabil să îşi ia concediu medical, tind să lucreze mai multe ore şi să lucreze seara şi la sfârşit de săptămână.
Studiul, coordonat de Charlotte Hall de la UKHSA, a luat în considerare 1.930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, munca la distanţă şi alte tipuri de muncă hibridă şi acasă, într-un efort de a unifica cercetările adesea contradictorii.
Profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College din Londra şi unul dintre autorii studiului, a spus că studiul a arătat că lucrătorii şi angajatorii trebuie să înceapă să ia în considerare munca la domiciliu cu aceeaşi seriozitate ca şi munca de birou.
”În vremurile vechi ale muncii de birou, oamenii şi-au dat seama că, dacă îi puneai pe toţi în aceeaşi cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut şi nu aveai o forţă de muncă foarte productivă. Acum, că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizaţiile şi guvernul să se asigure că oamenii care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil”, a spus el.
Analiza, publicată în Journal of Occupational Health, a identificat trei teme – mediul de lucru acasă, efectul asupra vieţii şi carierei lucrătorilor şi efectul asupra sănătăţii acestora.
sursa foto: Shutterstock