Se întâmplă asta, pentru că, în special femeile, se concentrează mai mult acum pe dezvoltarea personală și formarea profesională, iar întemeierea unei familii rămâne pe ultimul loc. Pe de altă parte, în ciuda tradiţiei, am preluat mult din mentalitatea vesticilor, care cred că o căsătorie târzie este ceva normal.
Lăcrămioara are 53 de ani și locuiește în Italia de 17. Trece printr-un divorț însă spune că este deja pregătită pentru o nouă relație și de ce nu, să se recăsătorească.
Lăcrămioara Iorda: „Viața e numai una pe lume. Până la 80, în Italia, de exemplu și la 80 de ani se căsătoresc familiile. Mulți bătrâni, multe bătrâne, de ce nu? Viața merge înainte.”
Astfel de cazuri, de oameni care își găsesc partener după 50 de ani, se văd şi în statisticile oficiale.
Vedem așadar o creștere a numărului de persoane care au peste 50 de ani și se căsătoresc. În 2021 aproape 5.700 de români au spus “da”, cu 46% mai mulți față de anul 2000. Însă cele mai multe căsătorii au avut loc în 2007. Sociologii spun că atunci, înainte să fie resimțită criza și la noi, nivelul de trai a fost unul ridicat și acest lucru i-a făcut pe oameni să își unească destinele. Urmează apoi o scădere și asta pentru că nu au mai fost bani pentru organizarea unei nunți.
sursa foto: Shutterstock