
„Cere-ți scuze!”, o replică auzită frecvent, încă din copilărie. Dar, deși pare simplu în teorie, realitatea e că a spune „îmi pare rău” sincer și eficient e mai complicat decât credem. Și nu, nu ne învață nimeni cum să o facem corect.
Potrivit unui material publicat de The Guardian, ne este greu să ne cerem scuze pentru că ne lovește direct în ego. Vrem să fim văzuți ca buni, inteligenți, simpatici iar o greșeală ne zguduie această imagine. Asumarea vine la pachet cu disconfort și vulnerabilitate, două lucruri pe care creierul nostru încearcă constant să le evite.
Mai mult decât atât, uneori cerem scuze… fără să ne cerem scuze. Genul de fraze precum „Îmi pare rău că m-ai înțeles greșit” sau „Îmi pare rău, dar și tu ai greșit” sunt adevărate bombe emoționale. Nu fac decât să paseze vina sau să diminueze responsabilitatea.
Dacă vrei ca scuzele tale să fie primite, uită de cuvinte precum „dar”, „evident” sau „bineînțeles”. O scuză sinceră e una asumată, clară, fără echivocuri. „Îmi pare rău. Am greșit.” Și atât. Restul conversației poate veni mai târziu, după ce spiritele s-au liniștit.
În plus, uneori gesturile pot vorbi mai tare decât vorbele. O mică atenție, un act de bunăvoință, o schimbare de comportament, toate pot transforma scuzele într-un moment de reconectare reală.
A cere scuze nu te face slab. Dimpotrivă, e una dintre cele mai mature forme de respect și de încredere în sine.
sursa foto: Shutterstock