Un alt fenomen în câmpul muncii îi îngrijorează pe angajatorii din întreaga lume, iar acesta nu este The Big Quit cunoscut drept Marea Demisie, ci Demisia Silențioasă, o altă modalitate prin care angajații reacționează în fața muncii excesive.
Însă Demisia Silențioasă nu este implicit o demisie de la locul de muncă sau cel puțin nu una imediată, ci este văzută în multe situații drept o renunțare treptată a angajatului de a se autodepăși, dar și de a face eforturi suplimentare pentru proiectele la care lucrează. Fie că este vorba de o detașare mentală de la locul de muncă și de îndeplinirea sarcinilor minimale esențiale, fără a veni cu ceva în plus, fie că este doar o manieră de protest împotriva culturii corporatiste.
Demisia Silențioasă este un strigăt de ajutor pentru atingerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Termenul are o conotație destul de negativă, chiar pasiv-agresivă. Însă cei care recunosc că nu mai fac un efort suplimentar – incluzând experții în resurse umane, care sunt martori ai acestei tendințe – spun că de fapt este pozitiv și sănătos că angajații își stabilesc limite mai clare între viața privată și cea de la locul de muncă.
„Aș prefera ca oamenii să spună că de fapt discuția este despre a trăi viața rațional și nu neapărat că își dau Demisia Silențios”, a declarat, Paula Allen, cercetător LifeWorks. „Este vorba despre rațiune, despre cum să nu te epuizezi și totodată să nu își pui obstacole în a fi cel mai bun. Este despre stabilirea unor priorități și despre a nu renunța la ele”, a completat aceasta.
sursa foto: Shutterstock