Peste 200 de muzicieni de renume au semnat o scrisoare deschisă solicitând protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru imitarea vocilor artiștilor. Printre semnatari se numără nume cunoscute precum Billie Eilish, J Balvin, Nicki Minaj, dar și legende ale industriei, cum ar fi Stevie Wonder și REM. Moștenitorii lui Frank Sinatra și Bob Marley se numără, de asemenea, printre semnatari, conform presei americane.
Scrisoarea, emisă de grupul de advocacy Artist Rights Alliance, îndeamnă companiile de tehnologie să se angajeze să nu dezvolte instrumente de inteligență artificială care să submineze sau să înlocuiască compozitorii și artiștii umani.
„Acest asalt asupra creativității umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării prădătoare a inteligenței artificiale pentru a fura vocile artiștilor profesioniști, pentru a încălca drepturile creatorilor și pentru a distruge ecosistemul muzical„, se arată în scrisoare.
În ciuda solicitării de protecție, scrisoarea nu solicită interzicerea totală a utilizării inteligenței artificiale în muzică sau în producție, ci afirmă că o utilizare responsabilă a tehnologiei ar putea aduce beneficii industriei.
În ultimii ani, producătorii muzicali au explorat diverse modalități de utilizare a instrumentelor de inteligență artificială. Un exemplu este utilizarea inteligenței artificiale pentru a izola vocea lui John Lennon dintr-o veche piesă demo și pentru a crea o „nouă” melodie Beatles, lansată anul trecut.
Scrisoarea Artist Rights Alliance face parte dintr-o reacție la nivel de industrie împotriva utilizării inteligenței artificiale generative, din cauza problemelor etice și juridice legate de încălcarea drepturilor de autor și de muncă. Sindicatele artiștilor și organizațiile de apărare au încercat să facă presiuni asupra legislatorilor și a companiilor de tehnologie pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale în acest domeniu.
Preocuparea privind utilizarea AI-ului pentru a crea cântece, scene sau imagini ale artiștilor a generat mai multe dezbateri contractuale și greve ale sindicatelor din industria de divertisment în 2023. De asemenea, răspândirea deepfake-urilor, inclusiv imaginilor pornografice ale unor artiști precum Taylor Swift, a ridicat îngrijorări suplimentare.
Într-un efort de reglementare, statul Tennessee a adoptat o lege menită să protejeze muzicienii împotriva generării imaginilor vocale de către inteligența artificială în scopuri comerciale, intrând în vigoare la 1 iulie. Cu toate acestea, această legislație nu a abordat complet problema utilizării operelor artiștilor pentru a antrena modelele de inteligență artificială, o practică care a fost adusă în discuție și în scrisoarea emisă recent.
sursa foto: Shutterstock