Cea mai importantă conversație este și despre bani. Este unul dintre motivele pentru care toamna asta Virgin Radio Romania și BCR deschid discuția despre bani. Ascultă Virgin Radio pentru a primi sfatul financiar al zilei. Aici vei găsi arhiva tuturor sfaturilor, până în 13 decembrie!
Sfatul 1: Înțelege ce sunt banii!
Sfatul 2: Cum să obții și să gestionezi banii de buzunar
Banii de buzunar – da, ai tăi. De la părinți, din alocație sau poate câștigați la un job de vară. Înainte să-i cheltui, învață cum să-i obții și să-i gestionezi inteligent. Gândește-te la asta ca la un exercițiu – poate nu devii expert, dar vei avea o experiență pe care mulți adulți și-ar fi dorit-o. Ai reușit să pui bani deoparte? Perfect. Fă-ți un plan simplu: cât să cheltui versus cât să păstrezi. Iar înainte să cumperi ceva, ia-ți un răgaz de 24 de ore de gândire. Dacă e important, o să știi. Când vei deveni adult, o să fii cu un pas înainte, pregătit cum puțini au fost.
Sfatul 3: Pușculiță vs. depozit
Ești elev de liceu și ai de gând să pui niște bani deoparte, pentru planurile tale? Hai să vorbim despre două variante: clasica pușculiță și un depozit bancar. La pușculiță, doar aduni bani, dar dacă mergi împreună cu părinții la o bancă, îți poți deschide un depozit care aduce și câștiguri din dobândă. Cea mai importantă discuție e și despre bani, așa că nu ezita să ceri sfaturi de la părinți, profesori sau chiar de la gașca ta. Împărtășiți idei și chiar inspirați-vă unii de la alții, pentru a găsi cea mai bună metodă de economisire.
Până la urmă, banii adunați inteligent sunt un prim pas spre obiectivele tale.
Sfatul 4: Ești adolescent, viitor om de afaceri?
De câte ori ai fost întrebat ce vrei să faci când vei fii mare? Ai 14 ani și visezi la propria afacere? Ai făcut deja primul pas spre antreprenoriat. Să-ți dau un pont: poți începe chiar acum.
Alege domeniul care îți place și stabilește-ți un plan. Poate fi viitorul tău plan de afaceri.
Apoi, vine partea importantă: finanțarea. Vorbește cu părinții & profesorii, caută-ți mentori și poate 2-3 prieteni asociați. Puse împreună, resursele vor crește substanțial, inclusiv ideile sau banii de care ai putea dispune. Iar dacă ideea ta e chiar tare, ai putea face crowdsourcing în comunitatea ta sau i-ai putea-o prezenta unui business angel.
Așa îți construiești baza pentru viitoarea afacere. Pentru că, până la urmă, cea mai importantă discuție e și despre bani.
Sfatul 5: Piedici în economisire
Ai tot auzit de economisire, dar nu știi exact ce te încurcă? Să spunem că ai pus ochii pe ceva, dar ești sigur că merită? Fă-ți un favor și amână decizia cu 24 de ore. Ziua următoare, poate vezi altfel lucrurile. Ai și timp să te documentezi – cine știe, poate găsești același lucru mai ieftin.
Apoi, să-ți zic de Factorul Latte. Expresia vine de la cafeaua zilnică, de specialitate, luată din oraș. Adică, acele mici cheltuieli care, adunate, chiar contează. 10 lei pe zi pe un suc, știi? Într-un an sunt 3.650 de lei. În patru ani, deja ai 14.600 de lei. Nu zic să renunți de tot, dar începe să observi cât de des cheltui și pe ce. Cea mai importantă discuție e și despre bani – așa că nu lăsa sumele mici să te lase fără planuri mari.
Sfatul 6: Economii pentru Black Friday:
Black Friday bate la ușă. Gadgeturile alea cool și hainele de firmă par mai aproape? Chiar pot fi. Cum faci asta? Economisește inteligent. Oricât de mic poate să pară bugetul tău, ține minte că 20% din banii de buzunar, puși deoparte, se vor aduna. Poate nu-ți iei totul dintr-un foc, dar așa îți vei cumpăra singur ce îți dorești. Și chiar dacă e doar unul dintre produsele pe care ți le dorești, crede-mă, asta va fi o victorie personală, nu doar un moft. Când aduni și cumperi din banii tăi, câștigi încredere în tine.
Sfatul 7: Exersează cu sume mici
Sigur ai primit sfaturi de la părinți sau ai auzit povești, de la adulți, despre ce să faci cu banii tăi. Și chiar e bine să înveți din experiențele lor, mai ales că cea mai importantă discuție e și despre bani. Dar ține cont că perspectivele se schimbă, în funcție de contextul în care te vei afla: siguranța job-ului, veniturile tale constante și cheltuielile avute. Poate ai auzit că atunci cand vei crește va fi bine să îți iei un apartament cu banii jos sau anumite eșecuri financiare ale adulților te-au speriat, încă din copilărie. Avantajul tău? Încă ești tânăr și poți testa cu sume mici de bani: alocația, banii de buzunar sau joburile sezoniere. Exersează gestionarea banilor acum, ca să știi cum să îți setezi targeturi relevante când va conta cu adevărat.
Sfatul 8: De câte haine are nevoie?
Pentru adolescenți, hainele sunt esențiale în definirea imaginii și exprimarea personalității. Iar tu, ca părinte, știi că există riscul cumpărăturilor impulsive. De câte ori a descoperit adolescentul tău că are deja ceva asemănător acasă, după cumpărături?
Sugerează-i să-și consulte prietenii, poate chiar să se împrumute între ei, cu schimbul, sau să caute idei creative, pentru a combina hainele pe care le are deja în dulap. Regula celor 24 de ore poate ajuta și ea: spune-i să amâne achiziția măcar cu o zi. E posibil ca a doua zi să-și dea seama că nu are nevoie cu adevărat de ea. Cea mai importantă discuție e și despre bani, iar deciziile chibzuite îl vor proteja acum. Și îl vor face, în viitor, un adult mai responsabil.
Sfatul 9: De câte haine are nevoie?
În adolescență, sigur te pasionează ceva. Ce-ar fi să îți transformi hobby-ul în sursă de venit? Dacă scrii, fotografiezi, gătești sau ești gamer, fiecare dintre acestea poate aduce extra-bani de buzunar. Îți place să gătești? Încearcă un vlog pentru tineri, cu rețete simple și idei creative.
Toți avem câte o camera foto, încorporată în smartphone. Dar puțini au talentul de a jongla cu cadrele și cu lumina așa cum, poate, îți place ție. Poți să vinzi online poze cu peisaje, animale de companie sau momente cool din natură. Dacă scrii bine, există oferte pentru postări plătite, pe social media. Skill-urile de gaming merg transformate în tutoriale de jocuri. Experimentează și adu creativitatea și banii la un loc. Cea mai importantă discuție e și despre bani, așa că începe de azi.