Pe 27 mai se împlinesc zece ani de când cinematografia românească obținea una dintre cele mai râvnite distincții – ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, primea trofeul Palme d’Or la Cannes.
”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost primul film românesc intrat în competiția pentru Palmes d’Or după 11 ani. Pelicula se referă la problema avortului în România în ultimii ani ai regimului Ceaușescu. Otilia și Găbiță împart aceeași cameră dintr-un cămin studențesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.
”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” face parte din proiectul mai amplu intitulat ”Amintiri din epoca de aur”.
Anul acesta, ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, a fost inclus în topul 100 al celor mai bune filme din secolul XXI, potrivit unui sondaj realizat de BBC Culture.
Filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, al cărui buget a fost de 600.000 de euro, a fost produs de studiourile Mobra Films. Regizorul Cristian Mungiu a semnat și scenariul.
Pe lângă succesul de la Cannes, tot în 2007, ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a primit Premiul pentru cel mai bun film european, iar Cristian Mungiu a fost considerat cel mai bun regizor european al anului 2007 la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Filmului European, la Berlin.
În 2008, pelicula a câștigat la trei categorii ale Festivalului Gopo, iar în 2009 a fost răsplătită și cu Premiul Goya pentru cel mai bun film european.