Îți bei cafeaua și arunci zațul la gunoi. Wrong! Acesta ar putea fi transformat în biocarburant pentru autobuze, s-au gândit câțiva tineri din Londra, care au înființat start-up-ul Bio-bean și au convins autoritățile că în felul acesta pot reduce poluarea din oraș.
Bio-bean va colabora cu grupul Shell pentru noul tip de carburant care va fi folosit curând de celebrele autobuze etajate din capitala britanică.
Fondatorul start-up-ului, Arthur Kay, spune despre carburant că ”are un conținut ridicat de ulei. 20% din ulei provine din zațul de cafea, așadar e minunat că vom putea să obținem biocarburant din cafea”.
Planul este să se producă 6.000 de litri de carburant ecologic pe an.
Tot efortul este făcut pentru a reduce emisiile de gaze și poluarea atmosferică. Practic, folosirea uleiului de cafea ar reduce emisiile de carbon ale autobuzelor cu 10-15% fără schimbarea motorului și fără a se folosi mai mult carburant.
Bio-bean a încheiat parteneriate cu câteva mii de cafenele din Marea Britanie pentru a recolta zațul de cafea. Regatul Unit produce 500.000 de tone de zaț de cafea în fiecare an.
Acesta va fi transformat în biocarburant la o fabrică din Cambridgeshire.
Produsul obținut va fi amestecat cu carburant diesel obișnuit și va reprezenta 20% din carburantul final. Pentru început vor fi alimentate cu biocarburant celebrele double–deckers.
Inițiatorii proiectului vor ca în viitor taxiurile, autocarele și camioanele să poată circula folosind un carburant obținut din reciclarea zațului de cafea.
Londra este cea mai poluată capitală europeană. Aproape 9.500 de locuitori ai orașului mor prematur în fiecare an din cauza aerului poluat.