Aurora boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului.
Acest fenomen are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului.
Aurora boreală apare în emisfera nordică, în timp ce cea australă, cunoscută sub numele de „Aurora Australă”, se desfășoară în emisfera sudică.
Relatări și fotografii au apărut pe reţelele de socializare din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.
„Șansele sunt 50/50 să se vadă și în seara aceasta. Dacă cerul este senin sunt șanse să o vedem iar din toată partea de Vest și Nord-Vest a României. Condițiile sunt fix ca și cele de aseară deci da sunt șase să apară iar după orele 18:40-19:00, Până spre orele 23:00-23:30. Cele mai bune locuri sunt cele cu lumină foarte puțină”, a declarat pentru Bihon.ro, Robert C. Popa, administratorul paginii Meteo Tulca Bihor.
De ce roșie și nu verde?
„Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab.
La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze “scutul” magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie. Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală!”, a scris fizicianul Cristian Presură pe pagina sa de Facebook.
sursa foto: Meteo & Radar România